- 
English
 - 
en
Serbian
 - 
sr

8 stvari koje deca treba da rade!

Bojana Milenovic

03/02/2022

Dužnost roditelja je da svoje dete odgaja da postane odgovorna i samostalna odrasla osoba. Ovo su stvari koje svako dete treba da radi sa svojim roditeljima!

Biti roditelj je najlepše iskustvo, ali istovremeno zahteva i ogromnu odgovornost i brigu. Da bi dete bilo uspešno i srećno u svom razvoju, važno je da roditelji kvalitetno provode vreme sa njim!

Što više provodite vreme sa svojim detetom i uživate u tome, ono će više moći da nauči i da razvija razne veštine i sposobnosti. Da li se sećate zašto ste se u detinjstvu osećali srećno i voljeno? Razmislite o tome i potrudite se da se i vaše dete oseća isto tako.

U nastavku vam pišemo o 8 načina koje možete da učinite kako bi se vaše dete osećalo voljeno i kako bi raslo srećno!

To su:

  • Provođenje vremena na otvorenom – deci je potrebno da provode vreme napolju, u prirodi, na svežem vazduhu i da se igraju sa drugom decom. Za psihološki razvoj deteta je važno da ima kontakt sa prirodom, da uživa u svakom godišnjem dobu i da bude fizički aktivno.

  • Pomaganje kod kuće – svako dete treba da zajedno sa roditeljima učestvuje u obavljanju kućnih poslova (čišćenje, pospremanje, kuvanje). Deca koja redovno obavljaju kućne poslove su simpatičnija, ljubaznija i odgovornija.

  • Bavljenje sportom – sport je dobar kako za psihički, tako i za fizički razvoj deteta. Deca koja se bave sportom manje su depresivna i anksiozna, timski su nastrojeni i druželjubivi su.

  • Odlazak na porodični odmor – za uspešan i srećan razvoj, za dete je potrebno da zajedno sa roditeljima na par dana ode od kuće kako bi iskusilo zadovoljstvo i avanturu istraživanja nove sredine.
8 stvari koje deca treba da rade! 1
  • Briga o životinjama – dete koje ima kućnog ljubimca neće biti anksiozno, već druželjubivo i odgovorno. Odrastanjem sa psom, dete se uči dragocenim veštinama i postaje bolji čovek!

  • Igranje igrica sa roditeljima – igara je mnogo! Igranje kreativnih igrica, društvenih igara, igara loptom ili kartanja sa roditeljima nije samo zabavno, već i dobro za detetov rast. Igranjem deca se uče da dele, da pobeđuju, ali i da gube i da igraju pošteno.

  • Doživljavanje neuspeha i razočarenja – dete treba da nauči ponekada i da gubi, kako bi moglo da se oporavi od teškog iskustva i odlučno nastavi dalje. To je faktor koji ima važnu ulogu u formiranju ličnosti, jer se dete od malih nogu uči da bude uporno, istrajno i ambiciozno.

  • Provođenje vremena sa bakom i dekom –  uz malu pomoć bake i deke dete može da nauči prave porodične i moralne vrednosti, a istovremeno postaju ljubaznija, puna ljubavi i poštovanja.
8 stvari koje deca treba da rade! 2

Ovo su bili samo neki od naših predloga i načina kojima možete da se povežete sa svojim detetom i pružite mu divno i ispunjeno detinjstvo!

PROČITAJTE JOŠ

0 komentara

Prosledi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *