- 
English
 - 
en
Serbian
 - 
sr

Danas je Međunarodni dan zdravlja!

Bojana Milenovic

07/04/2021

Međunarodni dan zdravlja proslavlja se svake godine 7. aprila od 1950. godine širom sveta. Cilj ove manifestacije je da se započne udružena akcija u cilju unapređanja zdravlja i blagostanja svih ljudi na svetu.

Poznata je izreka rimskog filozofa Cicerona: „Zdravlje je najveće bogatstvo.”Veoma često se ljudima dešava da zbog raznih poslovnih i svakodnevnih obaveza, zaborave da se malo više posvete svom zdravlju. Nažalost, nekada za to može biti kasno.

Kako se to ne bi dogodilo, uvek brinite o svom zdravlju i trudite se da živite zdravim životom. Ništa nije vrednije od zdravlja, jer sve se u životu može popraviti, a izgubljeno zdravlje se teško može povratiti.

Kako je nastao Međunarodni dan zdravlja?

Svetski dan zdravlja nastao je na Prvoj zdravstvenoj skupštini u Ženevi davne 1948. godine. Odluka o proslavljanju ove manifestacije stupila je na snagu 1. aprila 1950. godine. Tada je odlučeno da se Svetski dan zdravlja proslavlja 7. aprila, što je odmah i organizovano.

Te 1950. godine tema manifestacije je bila Upoznajte svoj zdravstveni sistem. Tokom poslednjih nekoliko godina, ova manifestacija je odradila mnogo poslova kako bi poboljšala spektar zdravstva. Čak 193 zemlje su članice ove organizacije, među kojima je i naša zemlja.

Danas je Međunarodni dan zdravlja! 1

Zašto nam je važan Međunarodni dan zdravlja?

Svetski dan zdravlja je značajan kako bi se ljudima ukazala da je briga o sopstvenom zdravlju veoma važna. Glavni cilj je da se ukaže na značaj dostupnosti zdravstvene zaštite svim ljudima širom sveta. Ovo je važan dan za sve nas, jer se obeležava kako bi skrenulo pažnju svetske javnosti na najznačajnije zdravstvene probleme na globalnom nivou.

Svake godine obeležavanje praznika je u stvari obeležavanje neke zdravstvene teme. Na primer, 2016. godine se obeležavala tema pod sloganom Pobedi dijabetes, dok je prošle godine slogan bio Podržite medicinske sestre i babice.

Danas je Međunarodni dan zdravlja! 2

Proslavi i ti Međunarodni dan zdravlja! Ovo je odlična prilika da pomogneš nekome kome je to stvarno potrebno, ali i da ne zaboraviš da brineš o svom zdravlju.

Hvala na čitanju.

PROČITAJTE JOŠ

0 komentara

Prosledi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *