- 
English
 - 
en
Serbian
 - 
sr

Danas se obeležava Međunarodni dan deteta!

Bojana Milenovic

20/11/2020

Svetski dan deteta ili Međunarodni dan deteta je međunarodni događaj koji se slavi svake godine 20. novembra. Ovu manifestaciju ustanovila je Generalna skupština Ujedinjenih nacija davne 1954. godine i to sa ciljem da se slavi istog dana u svim državama u svetu. Cilj manifestacije je da promoviše dobrobit dece, obezbedi im ravnopravne uslove za život, zdravstvenu zaštitu, kvalitetno obrazovanje, igru i podršku.

Kako je nastao praznik Međunarodni dan deteta?

Praznik Međunarodni dan deteta prvi put obeležio je sveštenik Čarls Leonard u Masačusetsu u junu 1857. godine. Tada je u ckrvi održao službu posvećenu deci i tom prilikom prisutnima ukazao na obaveze društva prema njima.

U prvoj polovini 20. veka Republika Turska zvanično proglašava Dan deteta za nacionalnim praznikom sa datumom 23. aprila. Globalno usvajanje praznika prvi put je proglašeno u Ženevi tokom Svetske konferencije o dobrobiti deteta 1925. godine. Tada je 1. jun određen za praznik Međunarodni dan deteta.

Šta predstavlja Međunarodni dan deteta?

Međunarodni dan deteta predstavlja svetsku akciju i manifestaciju kojom se skreće pažnja na dobrobit dece u svim državama u svetu. Ovaj univerzalni praznik promoviše dečja prava, inicijativu za njihovo kvalitetno obrazovanje, edukaciju i bezbrižno detinjstvo.

Pored toga, tu su i usluge podrške i pomoći deci sa smetnjama u razvoju, bolesnoj i siromašnoj deci i deci bez roditelja. Cilj je i da se ukaže i na zaštitu dece od porodičnog ili vršnjačkog nasilja, kao i da se poboljša njihov položaj u društvu.

Danas se obeležava Međunarodni dan deteta! 1

Svako dete zaslužuje ljubav, brigu i pažnju!

Baš svako dete ima pravo na normalno i bezbrižno detinjstvo, obrazovanje i adekvatno zdravstveno lečenje i zaštitu. Zaštitimo decu i njihova prava jer su deca naša najsvetlija budućnost i radost! Proslavimo Međunarodni dan deteta i ne zaboravimo da su deca naše najvrednije blago!

PROČITAJTE JOŠ

0 komentara

Prosledi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *