- 
English
 - 
en
Serbian
 - 
sr

Kako Vi – da, baš Vi! – možete promeniti neke od 120,000 života u Srbiji

Aleksandra Jovanovic

17/05/2020

Na početku ove, prilično vesele, 2020. godine, UNICEF je objavio situacionu analizu dece i adolescenata u Srbiji, a statistički podaci su više nego turobni. Naime, 2017. godine, čak 120.000 dece starosti između 0 i 18 godina, a 40.000 mladih između 19 i 24 godina živelo je u apsolutnom siromaštvu! To znači da 160.000 njih, plus njihovi roditelji ili staratelji – ukoliko ih imaju – žive u tolikoj bedi da nemaju ni za najosnovnije potrebe.

Da li možete da zamislite mališana ili mališanku od 5 godina kako se budi svakog jutra, pitajući se hoće li baš ovaj dan biti iole srećniji? Bar za trunku bolji? Ili, nesigurnog tinejdžera, koji radije glumi autsajdera, no što bi želeo da bude izložen konstantnom objašnjavanju i pronalaženju kojekavih izgovora, ne bi li sakrio svoju tužnu situaciju od, danas većinski, materijalnih vršnjaka? Šta je sa onim roditeljima koji gase glad koja im izgara stomak i pokušavaju da se skoncentrišu na iznovno smišljanje i pronalaženje hrane za bar to dvoje dece? Stres, bol, suze.

Šta biste uradili da se neko u Vašoj okolini suočava sa bilo kakvom sličnom poteškoćom? Čak ni ne mora biti toliko ozbiljna. Da li biste dali toj osobi da jede? Možda i koji nosivi komad odeće koji Vama i nije toliko potreban. – Verujemo da biste to učinili. Ne biste dopustili da pate, zar ne?

Zašto su oni stranci iole drugačiji? Možda mislite da Vas se njihova situacija ne tiče, Vi ih ni ne poznajete, neka im doniraju Vlada i estradne zvezde, koji sigurno imaju novca, za razliku od Vas i Vašeg minimalca.

Ne možemo reći da ne bi bilo poželjno ukoliko bi se više ,,bogataša” angažovalo u humanitarne aktivnosti, ali nije na nama da određujemo. Isto kao što nije na nama Vama da naređujemo da pomognete porodicama u potrebi ako to ne želite.

Nama je u cilju da doprinesemo zajednici i osvestimo društvo. To činimo kroz podršku ugroženim porodicama – a pomažemo im na razne načine, od pružanja osnovnih namirnica, do obezbeđivanja drugih potrepština, podrške itd. – dok kroz različite kanale i platforme prenosimo poruku kojom ćemo, uz mnogo rada i nade, poboljšati živote mnogih ljudi u Srbiji.

Stoga, bitno je da znate jedno: svi smo mi deo zajednice. Ukoliko želimo da gajimo inkluzivnu kulturu, uz toleranciju, jednakost i prosperitet, ukoliko želimo da postignemo to jedinstvo nacije i opšte dobro, onda treba zajedno da radimo! Nije ovde reč o politici, o iznosu mesečnih primanja ili ličnim poznanstvima. Svako može da pomogne, samo ukoliko želi! Niko ne bi voleo da se oseća kao žrtva društva – ni oni uistinu ugroženi, a ni oni koji se tako osećaju usled večite nepravde kojom se smatraju dotučenim. Zato, ako možete da pomognete, ne pitajte se zašto biste. Pitajte se zašto ne biste.

Upoznajte naše porodice, i pomozite nam da im pomognemo. Bilo da se opredelite za jednokratnu ili mesečnu donaciju, ili želite da doprinesete odećom ili drugim predmetima koji bi možda nekome koristili, učinite to. Jedan velikodušan akt, jedan nesebičan doprinos, od velikog značaja, za bolji život.

PROČITAJTE JOŠ

0 komentara

Prosledi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *