- 
English
 - 
en
Serbian
 - 
sr

Martin Anović

Aleksandra Jovanovic

17/12/2019

Martin ima samo četiri godine, a već je imao dve transplantacije matičnih ćelija i brojne druge probleme. Zdravstveni problem sa kojima se ovaj dečak bori već skoro godinu dana počeli su iznenada.

U Septembru prošle godine, odjednom su mu se pojavile modrice svuda po telu i po glavi. Uplašeni roditelji odmah su ga odveli u Dom zdravlja, odakle su hitno poslati na Institut za majku i dete gde je utvrđeno da mu je krvna slika u jako lošem stanju. Usledila su brojna ispitivanja, miogram, i na kraju biopsija koštane srži.

Dijagnoza je aplastična anemija, bolest kod koje koštana srž ne proizvodi dovoljno ćelija da zameni stare krvne ćelije. Pokušali su terapiju lekovima, ali nije bilo rezultata.

Rečeno im je da je jedini lek koji mu preostaje transplantacija koštane srži. Nažalost, ispostavilo se da Martinovi majka, otac i brat nisu mogli da budu donori, pošto nisu 100% podudarni sa njim.

U decembru su lekari odlučili da se radi transplantacija matičnih ćelija. Stanje se pogoršalo, leukociti su mu pali na 0,39 te su stoga zadržani u bolnici. Kada se stanje stabilizovalo, u januaru je izvršena transplantacija matičnih ćelija, donor je bila Martinova majka.

Međutim, nakon nekoliko dana mali Martin dobija temperaturu koju lekari nikako ne uspevaju da spuste 10 dana. Usledile su komplikacije sa bešikom, povećanom jetrom i slezinom. Stanje se delimično stabilizovalo, ali nakon mesec dana postaje još gore. Krvna slika počinje da pada, aktivirala su se 3 virusa i nakon mesec dana dečakovo telo je odbacilo kalem!

Transplantacija nažalost nije uspela.
Porodica prolazi najteži period u svom životu koji traje nekoliko meseci.

U aprilu počinju pripreme za drugu transplantaciju. Matične ćelije je donirao Martinov otac. Tom prilikom izvršene su još 3 biopsije koštane srži i brojni drugi pregledi. Konačno, 8. maja je izvršena druga transplantacija, koja je uspela i Martinovo telo je prihvatilo ćelije.

Mali Martin je sada mnogo bolje nego na početku, ali krvna slika i dalje varira pa porodica sa strepnjom svaki put čeka rezultate analize krvi. Martin ima i herpes virus, koji za njegov oslabljen imunitet predstavlja opasnost.

Takođe, porodici je neophodno da napravi sterilnu sobu pre nego što se Martin vrati sa lečenja. Kuća u kojoj trentno žive je oronula i on tu ne sme da boravi.

Pošto je ovaj proces koji je trajao skoro godinu dana pogodio porodicu na svim poljima, i osim ogromnog stresa i brige kakve samo jedan roditelj može da oseti kada je u pitanju život njegovog deteta, doneo i velike finansijske izdatke, porodica bi bila zahvalna za svaku pomoć kako bi lakše prebrodila ovaj period.

PROČITAJTE JOŠ

0 komentara