- 
English
 - 
en
Serbian
 - 
sr

Ovo su filmovi o humanosti i plemenitosti koje treba da odgledate!

Bojana Milenovic

26/02/2021

Kada želimo da kvalitetno provedemo vreme kod kuće, često nam društvo pravi neka dobra knjiga ili film. Filmovi iz različitih žanrova šalju nam brojne pouke i utiču na naše stanje uma. Tužne istinite životne priče, srećne priče o porodici i psima, o prijateljstvu i ljubavi su samo pokazatelji koliko je, u stvari, život neverovatan. Navodimo vam 5 filmova o plemenitosti i dobroti koji će vam promeniti pogled na život. Evo o kojim filmovima se radi!

Dnevnik Diane Budisavljević

Dnevnik Diane Budisavljević je film zasnovan na istinitoj priči o državljanki austrijskog porekla Diani Budisavljević. Hrabra, plemenita i neustrašiva Diana je sa nekoliko prijatelja organizovala akciju spašavanja više od 10 000 uglavnom srpske dece iz ustaških logora, uključujući i najozloglašeniji logor – Jasenovac. Ovo je potresna istinita priča o ženi i ratnoj heroini koja je neustrašivo vodila danonoćne borbe kako bi spasila male logoraše od nemilosrdnih ustaša.

Šindlerova lista

Šindlerova lista, kultni film, zaslužno se našao na našoj listi filmova o čovekovoj plemenitosti i dobroti. Ova epska drama prati Oskara Šindlera koji je spasao preko 1200 Jevreja u vreme Holokausta. Sniman u logoru Aušvic, film je izuzetno šokantan, potresan, težak, emotivan, ali i veoma poučan.

Greben spasa

Još jedna istinita priča o čoveku koji je na ostrvu Okinavi tokom bitke iz II svetskog rata spasao 75 saboraca, a da nije ispalio ni jedan metak niti je nosio oružje. Ovo je priča o Dezmondu Dosu, koji je služio vojsci kao medicinski radnik i tako spasio živote mnogih vojnika.  Zbog svoje plemenitosti, velikodušnosti i ljubavi prema drugim ljudima, Dezmond je dobio Medalju časti, najviše vojno odlikovanje koje dodeljuje vlada SAD-a.

Čudo iz raja

Čudo iz raja je film zasnovan na istinitoj priči o devojčici koja je čudom izlečena od teške i smrtonosne bolesti. Film je propraćen snažnim emocijama tuge i radosti, ali istovremeno nas i podseća da nikada ne treba da izgubimo veru i nadu u Boga.  Ovo je dirljiva, šokantna i prelepa priča o jednoj običnoj porodici koja je silno želela da im kćerka preživi.

Žena čuvara zoološkog vrta

Još jedan film o periodu II svetskog rata i ogromnoj plemenitosti i dobroti jedne porodice koja je spasila na stotine Jevreja. Radnja filma smeštena je u Varšavi u bombardovanom i napuštenom zoološkom vrtu. Porodica Zabinski je iskoristila vilu u okviru zoološkog vrta da u njoj skrivaju Jevreje, koje su na veoma lukave načine spašavali iz paklenog geta. Ova neverovatna priča nas podseća da i najgorim vremena postoje najbolji ljudi koji pomažu jedni drugima.

Nadamo se da su vam se dopali naši izbori filmova i da će vam promeniti pogled na život. Verujemo da ste neke od njih sigurno gledali, ali učinite to ponovo, kako biste se prisetili pravih životnih vrednosti.

Hvala vam na čitanju.

PROČITAJTE JOŠ

0 komentara

Prosledi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *