- 
English
 - 
en
Serbian
 - 
sr

Zašto je porodica važna za dete?

Bojana Milenovic

18/05/2021

Porodica je najvažniji deo života svakoga od nas i predstavlja prvi korak u sticanju osnovnih životnih vrednosti. Za dete, porodica je mesto gde detetov život počinje, a ljubav i sigurnost nikada ne prestaju. U ovom članku želimo da vam naglasimo na važnost vrednosti porodice u svakodnevnom životu deteta.

Porodica detetu pruža osećaj pripadnosti, uvažavanje i bezuslovnu podršku i čistu ljubav. Ona, kao osnovna društvena jedinica, ima bitnu ulogu u životu svakog deteta i utiče na formiranje detetovog karaktera, a kasnije i budućnosti. Koristeći svoje prve korake i uspehe u školi, deca se oslanjaju na roditelje i porodicu da ih prate u svakom njihovom postupku. Bez sumnje, roditelji i porodica čine detetove prve i najvažnije uspomene u životu, ali i prvu vezu za uspostavljanje društvenih odnosa.

Zašto je porodica važna za dete? 1

Kako porodica utiče na formiranje detetove budućnosti?

Osim što utiče na detetovo vaspitanje, porodica ima važnu ulogu i u formiranju njegove budućnosti. Porodica dete podučava raznim disciplinama, veštinama, sposobnostima i praksama od njegovog prvog koraka. Na taj način, podstiče da dete razvija osećaj samostalnosti, sigurnosti, ali i da neguje i razvija svoje talente.

Jedan od razloga kako porodica utiče na detetovu budućnost je i pružanje finansijske stabilnosti u ranoj mladosti. Roditelji pokrivaju detetove osnovne životne potrebe koje su njemu značajne za normalno i srećno detinjstvo.

Zašto je porodica važna za dete? 2

Zašto je važno negovati porodične odnose?

Negovanje porodičnih odnosa je veoma važno za rast i razvoj dece, a zdrav odnos deteta i roditelja značajno utiče na detetov mozak. Istraživanja su pokazala da deca koja rastu u zdravom porodičnom okruženju, imaju bolju veštinu uspostavljanja društvenih odnosa i sa drugim ljudima.

Osim što se osećaju zaštićeno, deca ujedno osećaju da ih roditelji i porodica vole i podržavaju. Za dete je naročito važno da bude ponekada i pohvaljeno i nagrađeno za svoj uspeh, jer to ga motiviše za dalje uspehe.

Zdravi porodični odnosi su važni za svako dete i zato je važno svakodnevno ih negovati. Nadamo se da vam se dopao ovaj tekst o važnosti i značaju porodice za detetovo srećno detinjstvo.

PROČITAJTE JOŠ

0 komentara

Prosledi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *